sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Palottelen modernia länsimaista kulttuuria ja sit syytän sitä mm. liiallisen palottelun aiheuttamasta ympäristökriisistä osa I

Tuos eräs päivä mentiin filsan laitoksen hämärän kellarin seminaarihuoneeseen kuulemaan Thomas Wallgrenin luentoo aiheesta Modernin länsimaisen kulttuurin historiallinen luonne ympäristökriisin selittäjänä. Se oli sen verran mainio ja selkärankainen ja silti etäisesti ajatuksiilietsovan häiritsevä et tähän siitä vähän ja niistä lietsonnan seurauksista.


Pohjalla on monesti aika perimmäinen ja avuttomuudessaankin kiehtova kysymys - MIKSI NYT? Homo Sapiensin voi kai sanoo olleen lajina olemassa miljoonisen vuotta ja viimesen 200 vuoden aikana sen paikka ekosfäärissä on muuttunut tolkuttoman radikaalisti. Miksi nyt?

Toki väestönkasvu selittää osan tästä mut ilmiötä ei voi tyystin käsittää ihmisluontoa tai ihmisen ekologista ulottuvuutta tutkimalla - kyseessä on selkeesti KULTTUURITAPAHTUMA.

Korkeakulttuurin voidaan sanoo syntyneen suunnilleen kymmenen tuhatta vuotta sitten. Niihin aikoihin saimme kyl aikaan paikallisia, aikasempaan verrattuna ihan mittaviakin ympäristöongelmia, mutta vain pienillä alueilla. 500 vuotta sitten Eurooppalainen kasvuyhteisön meininki alkoi olla kohtuu modernia, mutta tän kulttuurin osuus maailmassa oli siinä vaiheessa jotain 6% luokkaa eli melkosen surkuhupainen.Mut sit, mitä ihmettä? Uus ilmiö: tän yhen kulttuurin ideoiden ja luomusten kokonaisuus pyyhkäsee maailman yli parissa hassussa sadassa vuodessa.

Moniin korviin kiirii uusia jänniä juttui joit kutsutaan muunmuassa valtioksi, rahaksi ja kouluksi. Ne lähestulkoon poikkeuksetta otetaan omaksi.

Tää kulttuuri sisältää valtavasti kontrastia. Sama mylly, joka tuottaa satelliitteja, aiheuttaa päivässä 10000 lapsen nääntymisen nälkään. Valtavaa hyvin- ja pahoinvointia. Ällistyttävää taidetta, aikasempaan verrattuna järisyttävän yksityiskohtaista tiedettä ja monien elämisen perusalueiden kriisejä.

Mitä tapahtu? Miks tapahtu? Minkälaiset kulttuurin ominaisuudet ja keksinnöt yhteen kasautuessaan tuotti näin ennen näkemättömän hyökyaallonlailla vyöryvän kombinaation? Lämpimästi tervetuloa osaan kaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti